Powered By Blogger

Monday, March 23, 2015

How to make a Bihun Sup?

Assalamualaikum/ Salam Sejahtera.

Helloo... ullz.. Apakhabar hari ni? Ada sihat ka? hahaha...
Hari ni Hari Isnin... black monday... bersamaan 23/3/15...

Semalam hujan lebat sangat... disebabkan ujan yg lebat dan sejuk.. aq pon ckp le ngn mak aq.. nak makan bihun sup le... tp bahan lak x dek.. dah g KIP mart beli ap yg patut.. beli sikit2 je sbb barang kan mahal skg ni... so ap yg ada je lah...

Bahan-bahannya adalah...

- bawang merah*
- bawang putih*
- lada*

* yg ni kalau ullz rajin tumbuk la... kalau malas mcm aq.. potong2 je...

- lobak merah
- baby sawi
- fish kek
- perencah bihun sup adabi
- bihun / mee kerinting
- daun sup
- daun bawang



Lobak merah - potong2
aq guna 1 batang je




Fish kek - aq guna 2 je, potong2 gak
baby sawi ni potong2 gak
yg ni nanti baru masuk.




Bihun / mee kerinting : Masukkan ke dalam air panas.. x pon jerang je kat dapo.. bagi lembut.. pas tu toskan...



The last, makan... dah siap...

Mula - mula ullz kena la basuh sayur2 ni bersih2...


2 org makan
1. Basuh sayur2 semua
- 1 batang carrot
- 2 baby sawi
- daun sup
- daun bawang
2. Potong halus bawang merah, bawang putih dan lada
* tumbuk pon boleh..
ikut la ullz. aq guna.. separuh dari bawang besar, 2 biji bawang putih, 5 ulas lada
3. Potongkan sayur2 tadi.
4. Panaskan minyak... letak sikit je...
5. Tumiskan bahan2 yang bawang merah, bawang putih dan lada. sampai kekuningan
6. Masukkan Fish kek yg telah dipotong. da agak2 masak..
7. Masukkan perencah bihun sup... *nak letak semua boleh nak letak separuh pon boleh.
8. Gaul sampai rata... pas tu masukkan air. Ikutlah.. kalau bahan byk mana.. jgn terlebih byk pulak... nanti x menampung pulak perencahnya..
9. masukkan sayur - carrot, baby sawi...kacau2 sehingga sebati...
10. tunggu la dalam 10 minit.. masukkan daun sup dan daun bawang yg telah dipotong.. pas tu padam api...




dah siap.. boleh makan... nyum... sllluurrrppp....

So, selamat mencuba.. 


*masa nak masukkan bahan dalam kuali... selawat byk kali... insy'Allah sedap. hehehe...buat penuh dgn kasih sayang..

No comments:

Post a Comment